Besef hoe kwetsbaar vrijheid is
-
Musea
-
Gratis

Nationaal Monument Oranjehotel
In het Oranjehotel, de erenaam voor de Scheveningse gevangenis, zaten tussen 1940 en 1945 ruim 25.000 mensen opgesloten. Vaak omdat ze in verzet kwamen. Maar ook Joden, Jehova’s Getuigen en mensen die een economisch delict hadden gepleegd, zoals zwarthandelaren.
Bekenden en onbekenden
Onder de gevangen zaten bekende mensen, zoals ‘Soldaat van Oranje’ Erik Hazelhoff Roelfzema, de Leidse hoogleraar Rudolph Cleveringa, de priester Titus Brandsma, Corrie ten Boom en de verzetsstrijder George Maduro, maar ook vele anderen.
Verhalen van hoop en solidariteit
Tijdens een bezoek aan het Oranjehotel hoor je de indrukwekkende verhalen van de gevangenen, geïllustreerd met documenten en foto’s en verteld in interviews en een audioroute. Aangrijpende verhalen over onrecht, angst, honger en onzekerheid naast verhalen over hoop, solidariteit en geloof in vrijheid.
Cel 601
De tentoonstelling staat stil bij de geschiedenis van het gebouw en de opkomst van het verzet. Maar ook bij de ontwrichting binnen families en de gevolgen na de oorlog. Centraal in het complex bevindt zich cel 601, een van de dodencellen. Deze cel werd direct na de oorlog als stille getuige bewaard en vormt nu het hart van het Nationaal Monument Oranjehotel.
Gebruik maken van de aanbieding
Op vertoon van uw Ooievaarspas.