Direct naar content

Verlenging Ooievaarspas

Als u een Ooievaarspas aanvraagt en deze krijgt toegekend, geldt de toekenning voor het kalenderjaar waarin u de pas aanvraagt. Veel Ooievaarspassen worden automatisch verlengd, om te voorkomen dat iedereen met een toekenning ieder jaar de Ooievaarspas opnieuw moet aanvragen.

Participatiewet

Als u een uitkering Participatiewet ontvangt, krijgt u daarmee ook automatisch een toekenning voor de Ooievaarspas. Als u geen uitkering Participatiewet ontvangt, maar wel een Ooievaarspas wilt, dan moet u deze de eerste keer zelf aanvragen.

Wij adviseren u om de Ooievaarspas digitaal aan te vragen, via een PC/laptop, tablet of smartphone. Direct de Ooievaarspas aanvragen

Automatisch verlengen

Het automatisch verlengen van de Ooievaarspas geldt binnen de gemeente Den Haag in ieder geval voor:

  • Iedereen die een uitkering Participatiewet (bijstand) ontvangt;
  • AOW-gerechtigden die eerder een toekenning Ooievaarspas ontvingen op basis van de AOW-uitkering of het pensioen. Als u ook gebruik maakt van gratis reizen met de OV-chipkaart, ontvangt u in november/december een brief dat u het reisproduct voor het volgende jaar weer kunt opladen.

Brief

Als uw Ooievaarspas automatisch wordt verlengd, krijgt u bericht vóór 1 november in de vorm van een brief. De toekenning geldt voor de aanvrager, eventuele partner en de minderjarige kinderen. Per gezin ontvangt u één brief.

Niet verlengd, dan zelf aanvragen

Om in aanmerking te komen voor de Ooievaarspas gelden een aantal criteria ten aanzien van het inkomen en het vermogen. Als de samenstelling van een gezin wijzigt, wijzigt daarmee mogelijk ook het inkomen en/of de vermogenssituatie van dat gezin.

Als de gezinssamenstelling wijzigt, moet het recht op de Ooievaarspas opnieuw worden vastgesteld en wordt de Ooievaarspas dus niet automatisch verlengd.  

Ook voor personen die de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken en als kinderen meerderjarig worden, moet het recht op de Ooievaarspas opnieuw worden vastgesteld. Deze Ooievaarspassen worden niet automatisch verlengd en moet u opnieuw de Ooievaarspas aanvragen.

Verlengen Ooievaarspas voor inwoners van Leidschendam-Voorburg

Woont u in Leidschendam-Voorburg? Neem dan contact op met uw eigen gemeente om te vragen of u in aanmerking komt voor een automatische verlenging van de Ooievaarspas.

Verlengen Ooievaarspas voor inwoners van Rijswijk

Woont u in Rijswijk? Neem dan contact op met uw eigen gemeente om te vragen of u in aanmerking komt voor een automatische verlenging van de Ooievaarspas.